Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 1993. godini

 

Nakon Osnivačke skupštine nastavljeni su radovi vezani uz registraciju i početak rada Zaklade. Zbog pomanjkanja propisa Zaklada Zlatko Crnić registrirana je 22. srpnja 1993. u Registru udruženja građana Republike Hrvatske pod rednim brojem 1746, knjiga II. pri Ministarstvu uprave. Otvoren je žiroračun kod Zagrebačke banke, a nešto poslije i devizni račun kod iste banke.
 
Zakladno vijeće je konstituirano tako da je za predsjednika izabran Mladen Žuvela, za zamjenika predsjednika mr. sc. Hrvoje Momčinović, za tajnicu Silva Rulic Hren i za rizničara Ivan Modrić. Nadzorni je odbor za predsjednika izabrao dr. sc. Ivu Grbina.
Pristupilo se prikupljanju novčanih sredstava, organiziranju računovodstvenih i administrativnih poslova, oblikovanju vizualnog identiteta Zaklade te pripremama za raspisivanje prvog natječaja za stipendiranje studenata prava.
Članovi Zakladnog vijeća su na godišnjicu smrti Zlatka Crnića tiskali novinski in memoriam i položili vijenac na njegov grob. Obitelj su posjećivali i u nekim drugim prigodama (Božić, Uskrs) i uručivali im prigodne darove.
 
Prvi natječaj za dodjelu stipendija Zaklade Zlatko Crnić u akademskoj godini 1993./1994. (za razdoblje od listopada do srpnja) bio je vrlo uspješan. Natječaju se odazvalo 76 pristupnika, od kojih je 46 ispunjavalo uvjete natječaja. U skladu s mogućnostima stipendije je dobilo petnaestoro studenata, od kojih ni jedan tijekom studija nije imao prosjek ocjena i bodova ispod 4,6. Izuzetan uspjeh polučili su studenti Pravnog fakulteta u Splitu, kojih je bilo ukupno devet, s Pravnog fakulteta u Zagrebu bilo je pet studenata i jedan s Pravnog fakulteta u Rijeci. Stipendije su u skladu sa Statutom dobile i kćeri pokojnog Zlatka Crnića - Jasmina Crnić i Laura Crnić.
 
U prosincu 1993. godine održane su dvije svečanosti proglašavanja rezultata i potpisivanja ugovora. Bile su to skromne, ali lijepe priredbe i medijski vrlo dobro praćene. Prva je održana 10. prosinca u prostorijama Ustavnog suda Republike Hrvatske u Zagrebu, a druga u foajeu HNK u Splitu 28. prosinca. Posebno je bilo svečano na proslavi u Splitu kojoj je suorganizator bila Slobodna Dalmacija - Novine d.d. Stipendistima su čestitali i skupu se obratili, osim predsjednika i potpredsjednika Zaklade i predstavnika Slobodne Dalmacije, dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ante Carić i prof. dr. sc. Dražen Štambuk, rektor Sveučilišta u Splitu. Skupu se obratio i predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Jadranko Crnić, koji je stipendistima uručio na dar jednu svoju knjigu. Svečanost potpisivanja ugovora u prosincu postala je veliko tradicionalno godišnje okupljanje Zaklade na kojoj se uz članove Zakladnog vijeća okupljaju i suosnivači, podupiratelji, bivši i sadašnji stipendisti i svi ostali prijatelji.
 
Od početka 1994. godine započelo se raditi po ustaljenom rasporedu koji se do danas u bitnome nije promijenio. Tako se na početku svake godine, u siječnju, utvrđuje program rada, a krajem veljače izrađuje se zaključni račun. U ožujku šalju se računi svim suosnivačima i podupirateljima, a u travnju se posjećuje obitelj pok. Zlatka Crnića. Slijede potom pripreme za Skupštinu, koja se obično održava krajem lipnja. U srpnju se analizira dinamika naplate i šalju eventualne opomene. U rujnu se u sredstvima javnog priopćavanja objavljuje sjećanje na lik i djelo Zlatka Crnića, čije ime Zaklada nosi, a na njegov se grob polaže cvijeće.
 
U listopadu se raspisuju novi natječaji, u studenome se pregledavaju prispjele ponude kandidata i donosi odluka; svečanost dodjele stipendija i potpisivanja ugovora održava se, kako je već rečeno, svake godine u prosincu, kada se u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana posjećuje i obitelj Zlatka Crnića.
 
Članovi Zakladnog vijeća obraćali su se na više stotina adresa i objavljivali pozive zainteresiranima u mnogim pravnim časopisima i listovima. Posebno su se obraćali predsjednicima sudova, državnim odvjetnicima, javnim pravobraniteljima, odvjetnicima i mnogim gospodarstvenicima, a posjećivali su neke organizacije i skupove.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić