Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 1994. godini
Redovita II. godišnja skupština održana je 23. lipnja 1994. u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma, Koturaška 53 u Zagrebu. Na Skupštini je podneseno izvješće Zakladnog vijeća gdje je precizno izneseno sve što je učinjeno i što treba učiniti za ostvarivanje svrhe zbog koje je Zaklada utemeljena. U 1993. godini ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu 103.713.159 hrvatskih dinara (103.713,15 kuna), a na računu je 31. svibnja 1994. bilo 54.223.694 hrvatskih dinara (54.223,69 kuna). Izraženo je djelomično zadovoljstvo dotad ostvarenim okupljanjem članstva, suosnivača, podupiratelja i darovatelja. Uz osam pojedinačnih darovatelja ukupno su okupljena: 44 suosnivača, 15 podupiratelja pravnih osoba i 152 podupiratelja fizičkih osoba. To je nedovoljno jer je cilj stvaranje tolike glavnice (imovine) čijim bi se prihodom uglavnom podmirivale obveze Zaklade.
 
Podneseno je i izvješće Nadzornog odbora. Nadzorni je odbor pregledao kompjuterski ispis konto-knjigovodstvenih kartica te originalnu financijsku dokumentaciju o poslovima Zaklade u 1993. godini. Utvrđeno je da se financijsko poslovanje vodi uredno i pravodobno te je Nadzorni odbor preporučio Skupštini Zaklade prihvaćanje i odobravanje zaključnog računa Zaklade za 1993. godinu.
Skupština je protekla u radnom i svečanom ozračju. Usvojena su izvješća i prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o kriterijima i postupku dodjele sredstava. U nastavku je akademska glazbenica (gitaristica) i studentica prava Romana Matanovac izvela prigodni program, a sudionici su se na kraju zadržali na malom domjenku.
 
Okončan je i II. Natječaj za stipendiranje studenata. Na natječaj su se javila 32 kandidata, a za dodjeljivanje je, kao i uvijek, bilo predviđeno 15 stipendija. Kako je ukupno 19 kandidata ispunilo zahtjevne kriterije - prosječna ocjena 4,0 i više, sudjelovanje u znanstvenostručnom radu i sl., zaključeno je da se, uz pomoć odvjetničke kancelarije Žurić i partneri i Croatia osiguranja, u akademskoj godini 1994./1995. stipendira ukupno 19 studenata, od kojih deset s Pravnog fakulteta u Splitu i devet s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Stipendirane su i kćeri pokojnog Zlatka Crnića - Laura i Jasmina Crnić.
 
I ovaj put održane su dvije odvojene svečanosti proglašenja rezultata i potpisivanja ugovora u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu je svečanost za devet studenata Pravnog fakulteta održana 15. prosinca u prostorijama Hrvatskog odvjetničkog doma. U nazočnosti brojnih uglednih predstavnika pravne struke i znanosti, o svrsi Zaklade i njezinim ciljevima govorili su Mladen Žuvela i mr. sc. Hrvoje Momčinović, predsjednik i zamjenik predsjednika Zaklade. Govorila je i Silva Rulic Hren, tajnica, koja je istaknula kako je među stipendistima petero koji su to priznanje primili i prošle godine.
 
Za deset stipendista, zapravo stipendistica s Pravnog fakulteta u Splitu, svečanost proglašenja rezultata održana je 27. prosinca u prostorijama splitskog HNK-a. Na svečanosti su govorili Mladen Žuvela, mr. sc. Hrvoje Momčinović, Metod Jurišić, dopredsjednik Upravnog odbora Slobodne Dalmacije, prof. dr. sc. Ivo Grabovac, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Pavao Marović, prorektor Sveučilišta u Splitu te predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Jadranko Crnić koji je stipendistima uručio svoju knjigu Vladavina prava. Na kraju se uime stipendista nazočnima obratila Iris Gović, studentica Pravnog fakulteta u Splitu.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić