Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 1996. godini
Redovita IV. godišnja skupština Zaklade održana je 4. srpnja 1996. u Hrvatskome odvjetničkom domu. U izvješću Zakladnog vijeća o poslovanju istaknuto je da se nastavlja porast novčanih sredstava (krajem 1993.godine 103.713,15 kuna, 1994. godine 313.489,20 kuna, a 1995. godine višak prihoda nad rashodima iznosio 441473,06 kuna), iako je ukupan broj stipendista nešto povećan. Na računu je 31. svibnja 1996. bilo 575.674,84 kune. Troškovi i dalje čine manje od 10 posto ukupnih rashoda ili nešto više od 2 posto ukupnih prihoda prvenstveno zahvaljujući potpori Ustavnog sud Republike Hrvatske, gdje je smješteno sjedište i Hrvatskoj odvjetničkoj komori, gdje se odvijaju sva događanja. Broj suosnivača je povećan na 65. Novi su: Županija istarska, Ledo d.d., Privredna banka d.d. HPT, MG Croatia plin d.d., Saponia d.d. Odvjetnički ured mr. sc. Josip Kos i Ivica Palić iz Zagreba i Vrhovni sud Republike Hrvatske.
 
Zakladno vijeće nastavilo je održavati kontakte s obitelji pokojnog Zlatka Crnića i čuvati uspomenu na njega. Prigodno je obilježena i godišnjica njegove smrti. Na kraju izvješća govori se kako je u roku podnijet zahtjev Ministarstvu uprave radi upisa Zaklade u Zakladni upisnik. Nakon više od šest mjeseci Zaklada je pozvana da podnese novi zahtjev i odgovarajuću dokumentaciju i tome je na vrijeme udovoljeno.
Izvješće Nadzornog odbora utvrdilo je, baš kao i prijašnjih godina, da se financijsko poslovanje vodi uredno i u skladu s propisima za neprofitne organizacije. Ujedno je utvrđeno kako bi bilo nužno "stvoriti" glavnicu od približno 2.500.000 kuna koja bi, uz dobro gospodarenje, potpuno podmirivala sadašnju razinu rashoda.
 
Skupština je završena već tradicionalnim domjenkom koji je priredio domaćin iz Hrvatske odvjetničke komore te prigodnom svirkom gitaristice Romane Matanovac.
Nešto prije, 1.i 2. srpnja 1995., stipendisti su Zaklade sudjelovali u radu znanstvenog kolokvija u Novom Vinodolskom na temu: Zaštita ljudskih prava u hrvatskim srednjovjekovnim statutima. Taj je kolokvij organizirao novoutemeljeni Institut za ljudska prava kojemu je na čelu dr. sc. Nikola Filipović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Na kolokviju su stipendisti Zaklade proglašeni počasnim članovima Instituta, što je potpuno u skladu s ciljem Zaklade da se pruži podrška talentiranim studentima prava, a tako je omogućeno i njihovo međusobno upoznavanje.
 
Završen je i IV. Natječaj za stipendiste Zaklade u akademskoj godini 1996./1997. Natjecalo se 38 kandidata sa sva četiri pravna fakulteta u državi. Kriterije je ispunio 31 kandidat.
 
Pored 15 stipendista raspisanih od strane Zaklade, pet stipendija zajednički su financirala odvjetnička društva Žurić i partneri, Hanžeković-Radaković, J. Kos-Palić i Boris Babić te Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu. Stipendije je dobilo 20 kandidata, deset iz Zagreba, sedam iz Splita, dva iz Rijeke i jedan iz Osijeka. Stipendiju je, kao i prijašnjih godina, dobila Laura Crnić, kćer Zlatka Crnića.
Ujedno je zaključen i II. Natječaj za postdiplomante iz trgovačkoga i građanskog prava. Stipendije je dobilo pet novih kandidata - četiri iz Zagreba i jedan iz Splita.
 
Svečanost potpisivanja ugovora i ovaj je put održana 19. prosinca 1996. u Hrvatskome odvjetničkom domu. Svečanost su vodili stipendisti Iris Gović (vježbenica Općinskog sud u Zagrebu i stipendist postdiplomant na postdiplomskom studiju iz trgovačkog prava) te Marko Petrak (asistent Pravnog fakulteta), a prigodni program izveo je trio Ars viva.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić