Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 1997. godini

 

Redovita V. godišnja skupština održana je 23. lipnja 1997. u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma. U izvješću Zakladnog vijeća govorilo se o uspješnosti poslovanja, a posebno su istaknuti minimalni troškovi. Prikazani su postignuti rezultati i izložen plan da se u sljedećem razdoblju potiče međusobno okupljanje stipendista, a njih je od početka djelovanja Zaklade bilo više od 90. Za tu je svrhu posebno dragocjena suradnja s Institutom za ljudska prava u Novom Vinodolskom. Planira se uobličenje vizualnog identiteta Zaklade, tiskanje posebne brošure te raspisivanje natječaja za najbolji stručni rad u skladu s Pravilnikom o kriterijima i postupku za dodjelu sredstava. U izvješću Nadzornog odbora, što ga je podnio predsjednik dr. sc. Ivo Grbin, utvrđeno je da Zaklada radi i djeluje u skladu sa svojim aktima i zakonom te da u radu nisu uočene nikakve nepravilnosti.
 
Zaključni račun za 1996. godinu iskazuje ukupan prihod od 746.437,27, rashodi iznose 162.039,76, odnosno ukupan je višak prihoda nad rashodima 584.397,51 kuna. Taj je višak na kraju 1993. bio 103.713,15, 1994. - 313.489,20, a 1995. godine - 441.473,06 kuna. Ponovno je utvrđeno kako bi trebalo pokušati prikupiti glavnicu od oko 2,500.000 kuna jer bi se tada iz prihoda od glavnice mogla ostvarivati postignuta razina aktivnosti.
U nastavku Skupštine je Darko Horvat, član Zakladnog vijeća, obrazložio prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku dodjele sredstava obrazložila je Jagoda Kosović, članica Zakladnog vijeća. Izvješća i predložene promjene akata Zaklade usvojeni su jednoglasno.
 
Potom je jednoglasno izabrano novo Zakladno vijeće u sastavu: Boris Babić, Krešo Barbarić, Darko Horvat, Jagoda Kosović, mr. sc. Hrvoje Momčinović, Nevenka Šernhorst i Mladen Žuvela. Izabran je i novi Nadzorni odbor koji sačinjavaju: dr. sc. Ivo Grbin, mr. sc. Tatjana Josipović i mr. sc. Ivan Modrić.
 
Na kraju su Mladen Žuvela i mr. sc. Hrvoje Momčinović podijelili nazočnim stipendistima zasvjedočenja o statusu stipendista u akademskoj 1996./1997. godini, a gitaristički trio Boris Babić i prijatelji izveo je kraći program. Uslijedio je, dakako, i prigodni domjenak koji je, kao i uvijek, pripremio domaćin.
 
Obilježena je peta obljetnica smrti Zlatka Crnića.
 
Završen je i V. Natječaj za dodjelu stipendija Zaklade Zlatko Crnić u akademskoj godini 1997./1998. Natjecalo se 47 kandidata sa sva četiri pravna fakulteta u državi. Kriterije je ispunilo 38 kandidata. Pored 15 stipendija Zaklade, pet su stipendija osigurala odvjetnička društva Žurić i partneri i J. Kos-Palić te tri Croatia osiguranje d.d. Studentima je, dakle, dodijeljeno 20 stipendija. Treba reći da je 15 stipendija pripalo studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu, a pet studentima Pravnog fakulteta u Splitu.
 
Okončan je i III. Natječaj za postdiplomante, a stipendije su dobile tri postdiplomantice. Rezultati natječaja su obznanjeni i ugovori o stipendiranju potpisani 18. prosinca 1997. u Hrvatskome odvjetničkom domu. Nakon svečanog proglašenja i potpisivanja prigodan je program izvela gitaristica Romana Matanovac. Svečanost su vodili stipendisti: Iris Gović (sudska savjetnica s položenim pravosudnim ispitom), Marko Petrak (magistar znanosti iz građanskog prava) i Jelena Čuveljak (magistar znanosti iz trgovačkog prava i odvjetnički vježbenik s položenim pravosudnim ispitom).
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić