Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 1999. godini

 

Djelovanje u 1999. godini počelo je vrlo obećavajuće. Prvo je izdanje brošure Zaklade dostavljeno suosnivačima, podupirateljima članovima i prijateljima, a pokrenuta je i akcija proširivanja članstva. Zamolbe su upućene svim javnim bilježnicima, bankama i osiguravateljskim kućama, ali je uspjeh ipak bio samo djelomičan. Ipak zaključni račun za 1998. godinu pokazivao je rast prihoda nad rashodima - sa 766.270,35 na 902.751,04 kune.
 
Iznenađenje je, međutim, stiglo od Hrvatske gospodarske banke u Zagrebu, gdje su bila oročena financijska sredstva u iznosu od 640.871,25 kuna. Banka je blokirana i uvedena je prinudna uprava. Iznos od 340.743,43 kune naplaćen je ustupom i naplatom eskontnih mjenica od Ministarstva financija, a preostali iznos od 330.022,10 kuna nije se uspio naplatiti ni do kraja obračunske godine - 31. prosinca 1999.
 
Godišnja skupština (VII.), održana je na uobičajeni datum - 23. lipnja 1999., prihvatila je izvješća Zakladnog vijeća i Nadzornog odbora. Prigodni glazbeni program izvele su Romana Matanovac, gitara, i Laura Vađon, violina.
Nastavljena je i suradnja s Hrvatskim institutom za ljudska prava i bavarskom Zakladom Hannsa Seidela. Osam je stipendista Zaklade sudjelovalo na savjetovanju u Novom Vinodolskom (6. i 7. svibnja) o temi: Osobne slobode i prava čovjeka i građanina i njihova zaštita.
 
Na VII. Natječaj za dodjelu stipendija Zaklade Zlatko Crnić prijavila su se 62 kandidata sa svih pravnih fakulteta u državi. Visoke i zahtjevne kriterije (prosjek ocjena 4,0 i više, sudjelovanje u znanstvenom i stručnom radu, objavljeni radovi, nagrade...) ispunilo je 45 pristupnika. Uz 15 stipendija predviđenih natječajem, po jednu su stipendiju financirali odvjetničko društvo Žurić i partneri i Alianz osiguranje d.d., a dvije Croatia osiguranje d.d. Ukupno je dodijeljeno 19 stipendija. Stipendiju je primala i Laura Crnić, studentica prava.
 
Okončan je i V. natječaj za postdiplomante. Zahtjeve je podnijelo 7 kandidata, a dodijeljene su tri stipendije.
Rezultati natječaja su obznanjeni i ugovori o stipendiranju potpisani 14. prosinca 1999. u Hrvatskome odvjetničkom domu u Zagrebu. Podijeljeni su i godišnjaci Hrvatskog društva za građanskopravne znanosti i praksu. Prigodni glazbeni program i domjenak bili su na već uobičajeno visokoj razini zahvaljujući dobroti i ljubaznosti tradicionalnog domaćina - Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Kako je upravo (u listopadu mjesecu) obilježena 70. obljetnica utemeljenja Hrvatske odvjetničke komore, bila je to prigoda i za izraze zahvalnosti. Učinio je to predsjednik Zakladnog vijeća koji je predstavnicima Komore uručio posebnu povelju zahvalnosti.
 
U tragičnom događaju u Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999., između ostalih, smrtno je stradala i sutkinja Ljiljana Hvalec. Iza nje je ostalo dvoje malodobne djece, Vito i Dino u dobi od šest i devet godina. Tragičan događaj potaknuo je kolege iz Općinskog suda u Zagrebu da potraže način kako trajnije i sustavno pomagati djeci odnosno obiteljima sudaca koji smrtno stradaju obavljajući dužnosti i poslove vezane uz rad suda.
 
Taj je poticaj prihvaćen pa je Zaklada Zlatko Crnić na svojoj Izvanrednoj skupštini, (VIII.) održanoj 14. prosinca 1999. dopunom statuta proširila svrhu svog postojanja.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić