Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 2001. godini

 

Redovita skupština (X.) Zaklade održana je u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma u Zagrebu. U izvješću o radu Zakladnog vijeća podnijela je Nevenka Šernhorst, tajnica Zaklade, a izvješće o radu Nadzornog odbora Tatjana Josipović, članica. U izvješću Zakladnog vijeća govorilo se o blokadi oročenih sredstava (346.697,34 kuna) u Hrvatskoj gospodarskoj banci i malim izgledima za naplatu jer je u međuvremenu nad bankom otvoren stečaj. To je najveći udarac poslovanju Zaklade u njezinu dosadašnjem djelovanju, što je uvjetovalo da prvi put od osnutka financijska sredstva nisu rasla, iako je preneseni višak iz 2000. nominalno veći za 100.000 i iznosi 1.109.921,30 kuna. Sredstva su dijelom oročena kod Zagrebačke i Privredne banke, dijelom su u obveznicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok je spomenuti dio zbog stečaja blokiran u Hrvatskoj gospodarskoj banci.
 
Budući da se radilo o izbornoj skupštini, na prijedlog mr. sc. Hrvoja Momčinovića izabrano je novo Zakladno vijeće i Nadzorni odbor. Iz prijašnjeg su sastava izabrani Mladen Žuvela kao predsjednik, Hrvoje Momčinović kao zamjenik predsjednika i Nevenka Šernhorst kao tajnica te Darko Horvat kao član. Za nove su članove izabrani Dubravka Burcar, sutkinja Općinskog suda u Zagrebu, Stanko Hautz, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Branko Hrvatin, sudac Županijskog suda u Zagrebu. U Nadzorni su odbor izabrani Tatjana Josipović kao predsjednica te Jagoda Kosović i Danko Špoljarić kao članovi.
 
Nakon izbora na povjerenju se zahvalio predsjednik Mladen Žuvela. Posebno je za uspješan radu odao priznanje dosadašnjim članovima Zakladnog vijeća i Nadzornog odbora - Ivi Grbinu, Borisu Babiću i Kreši Barbariću.
Potom se pristupilo podjeli zasvjedočenja stipendistima Zaklade. Istodobno je Hrvatsko društvo za građanskopravne znanosti i praksu stipendistima uručilo Godišnjak br. 7.
 
Rad je skupštine okončan prigodnim domjenkom koji je popraćen glazbenim nastupom kantautorice i pjevačice Meri Cetinić. Ljubazni domaćin bio je kao i dotada Hrvatski odvjetnički dom.
 
Okončan je IX natječaj za dodjelu stipendija studentima dodiplomskih studija u Republici Hrvatskoj. Natječaj je raspisan za 20 stipendija, od kojih 15 financira Zaklada, po jednu odvjetnička društva Žurić i partneri te Bogdanović & Dolnički dok se Croatia osiguranje d.d. iz Zagreba odlučila financirati tri stipendije. Natjecalo se 47 kandidata, a kriterijima je udovoljilo njih 40.
 
Okončan je i VII. Natječaj za dodjelu 3 stipendije polaznicima poslijediplomskih studija. Natjecalo se 7 kandidata, a 3 su ispunila uvjete natječaja. Odluke o dodjeli stipendija donijelo je Zakladno vijeće na sjednici održanoj 29. studenoga 2001., a rezultati su svečano proglašeni i ugovori potpisani 13. prosinca 2001. u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma uz odgovarajući prigodni domjenak i glazbeni program.
 
Predstavnici Zaklade su kao i prijašnjih godina za blagdane (Božić, Uskrs) posjetili obitelj Crnić, položili vijence na grob Zlatka Crnića i stipendirali Lauru Crnić te joj pružili pomoć u troškovima učenja stranog jezika. Kolege s Općinskog suda u Zagrebu su na razne načine i uz pomoć Zaklade pomagali djeci pokojne sutkinje Liljane Hvalec. Predstavnici Zaklade bili su nazočni svečanosti uručenja ključeva od stana obitelji Hvalec u Gradskom poglavarstvu, a pomogli su i opremanjem dječje sobe.
 
Predstavnici Zaklade Zlatko Crnić bili su aktivni sudionici i na okruglom stolu na XIX. danima hrvatskog odvjetništva, održanim u ožujku 2001.
Dvanaest je stipendista sudjelovalo na savjetovanju Ustav kao jamac principa pravne
države u međunarodnom pravnom i gospodarskom prometu
. Savjetovanje je održano od 26. do 28. rujna 2001. u Novom Vinodolskom. Organizatori su bili Hrvatski institut za ljudska prava, bavarska Zaklada Hanns Seidel, Hrvatski pravni centar i njemačka Zaklada za međunarodnu pravnu pomoć. Neki od stipendista objavili su o tome prikaze u pravnim časopisima. Inače uspostavljena je i suradnja s novopokrenutim časopisom studenata Pravnog fakulteta u Rijeci - Vox iustitiae.
 
U organizaciji Centra za razvoj neprofitnih organizacija (Ceraneo) iz Zagreba održan je 23. listopada 2001. u Zagrebu, u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27. konferencija s temom: Izgradnja povoljnijeg okvira za razvoj zakladništva u Hrvatskoj. O istraživanjima o radu, djelovanju i zakladnom pravu govorili su prof. dr. sc. Gojko Bežovan, Slobodan Ljubišić iz Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i prof. dr. sc. Mihajlo Dika. O djelovanju Zaklade Prof. dr. sc. Marijan Hanžeković govorila je dr. sc. Katarina Ott, Dragutin Lesar o Međimurskoj zakladi solidarnosti Katruža, a o radu Zaklade Zlatko Crnić Mladen Žuvela.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić