Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 2002. godini

 

Godišnja skupština (XI.) Zaklade održana je 19. lipnja 2002. u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma u Zagrebu. Jednoglasno su prihvaćeni izvještaji Zakladnog vijeća i Nadzornog odbora. U izvješću Zakladnog vijeća stoji da je poslovna 2001. godina zaključena s pozitivnim poslovnim rezultatima, kao uostalom i sve prethodne. Prihodi su iznosili 378.000, a rashodi 321.000 kuna. S prenesenim sredstvima iz 2000. ukupno ostvareni prihod iznosi 1.466.716,81 kunu, iako i dalje ostaje nenaplaćeno potraživanje od 346.697,34 kuna od Hrvatske gospodarske banke. No unatoč velikom trudu i gubitku vremena, izgledi su za naplatu tog duga vrlo mali. Budući da je pretvorba te banke bila nevjerodostojna, predloženo je da je ispita Državna revizija.
 
Glavnina je preostalih financijskih sredstava oročena u Zagrebačkoj banci (devize) i u Privrednoj banci (kune), a približno 300.000 kuna nalazi se u obveznicama Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. No štednja zaklada nije osigurana i nema državna jamstva, a kamate su vrlo male, posebno one na devize, te je stoga otvoreno pitanje ulaganja u neke sigurnije vrijednosne papire s većim prinosom. Problem povremenog odustajanja i izostanka plaćanja članskog doprinosa od ponekog suosnivača ili podupiratelja pokušava se rješavati osobnim kontaktima ili pisanim upozorenjima.
 
Obraćajući se nazočnima Mladen Žuvela je istakao posebnu važnost akademske godine 2002./2003. koja je za Zakladu višestruko jubilarna. Radi se o desetoj obljetnici rada, desetom natječaju za studente i žalosnom jubileju - desetogodišnjici smrti Zlatka Crnića.
 
Podijeljena su zasvjedočenja nazočnim stipendistima. I ova je skupština zaključena domjenkom i glazbenim nastupom kantautorice i pjevačice Dunje Knebl.
Okončan je i X. Natječaj za dodjelu stipendija. Natjecala su se 42 kandidata a visokim je zahtjevima udovoljilo njih 36. Dodijeljena je 21 stipendija, od kojih 15 financira Zaklada, a po jednu odvjetnička društva Žurić i partneri, Bogdanović & Dolički te Hanžeković-Radaković, dok Croatia osiguranje d.d. iz Zagreba odlučilo financirati 3 stipendije.
 
Okončan je i VIII. Natječaj za dodjelu 3 stipendije polaznicima poslijediplomskih studija. Natjecalo se 10 kandidata i svi su ispunili postavljene uvjete.
Rezultati su svečano proglašeni i ugovori potpisani 11. prosinca 2002. u Hrvatskome odvjetničkom domu uz prigodni domjenak i glazbeni program (kantautorica Dunja Knebl).
 
Predstavnici Zaklade sudjelovali su u ožujku 2002. u radu okruglog stola XX. dana hrvatskih odvjetnika. Nadalje, bili su nazočni promociji novoga jubilarnog broja časopisa Pravnik s kojim je obilježena 35 godina postojanja. Zaklada je kao i prijašnjih godina potpomogla njegovo tiskanje, a stipendisti Zaklade bili su autori brojnih priloga i osvrta. Promocija je održana 24. travnja 2002.
 
Predsjednik Zaklade Mladen Žuvela sudjelovao je u panel-raspravi Koliko hrvatsko gospodarstvo doprinosi izgradnji općeg dobra, koja je održana 22. svibnja 2002. u okviru Sedmog financijskog foruma i Drugog e-business foruma u hotelu Opera u Zagrebu. Organizatori su bili Centar za razvoj neprofitnih organizacija (Cereneo), Obiteljski radio i Infoinvest.
 
Dvanaest je stipendista ponovno sudjelovalo na savjetovanju održanom od 23. do 25. listopada 2002. u Novom Vinodolskom. Teme su savjetovanja bile: Pravo na pošteno
suđenje i razumni rok
te Bilješke o pravu azila. Organizatori su bili Hrvatski institut za ljudska prava, Zaklada Hanns Seidel, njemačka Zaklada za međunarodnu pravnu pomoć, Hrvatski pravni centar, Društvo diplomiranih pravnika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ.
 
Tradicionalno, sedamnaesto po redu, savjetovanje Hrvatskog društva za građanskopravne znanosti i praksu održano je od 6. do 8. studenoga 2002. u Opatiji.
U radu savjetovanja sudjelovao je i predsjednik Zakladnog vijeća Mladen Žuvela koji je iskoristio priliku da u pauzama između predavanja izloži ciljeve i rad Zaklade Zlatko Crnić, što je uobičajena praksa na tom Savjetovanju.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić