Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 2005. godini

 

Na sjednici Zakladnog vijeća održanoj 23. veljače 2005. razmatran je završni račun odnosno pregled izvršenja financijskog plana za 2004. godinu. Prihodi iznose 1.865.568,71 kuna, a od toga je 1.370.509,7 kuna preneseno iz 2003. godine (u tom je iznosu pretežni dio temeljna imovina, tzv. matematička rezerva). Rashodi su iznosili 425.299,9 kuna, što znači da je višak prihoda nad rashodima 1.440.268,87 kuna. Većina je financijskih sredstava u Hrvatskoj gospodarskoj banci u stečaju (289.092,90 kuna - blokirano!) te u Privrednoj i Zagrebačkoj banci. Dio je sredstava na žiro-računu kod Hrvatske poštanske banke.
 
Redovita godišnja skupština (XIV.), koja je ujedno bila i izborna, održana je 28. lipnja 2005. u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma u Zagrebu. Izvješće o radu Zakladnog vijeća između dvije izborne skupštine podnio je predsjednik Zaklade Maden Žuvela, a izvješće o radu Zakladnog vijeća u protekloj akademskoj godini podnijela je tajnica Dubravka Burcar. Izvješće Nadzornog odbora podnio je Danko Špoljarić. Sudionici su skupštine jednoglasno prihvatili podnesena izvješća.
 
Potom se pristupilo glasovanju. Za nove su članove Zakladnog vijeća izabrani Ivica Crnić, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i bivša stipendistica Zaklade mr. sc. Iris Gović, sutkinja Općinskog suda u Zagrebu. Novi je član Nadzornog odbora doc. dr. sc. Marko Petrak, prodekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, također bivši stipendist Zaklade.
 
Predsjednik Zaklade i predsjedavajući Skupštine Mladen Žuvela zahvalio se dosadašnjim članovima Zakladnog vijeća Stanku Hautzu i Nevenki Šernhorst te članici Nadzornog odbora Jagodi Kosović na dugogodišnjoj suradnji. Potom se nazočnima obratio Darko Horvat, odvjetnik i član Zakladnog vijeća.
Nazočnim su stipendistima podijeljena zasvjedočenja, a preostala će biti poslana poštom.
 
Skupština je zaključena prigodnim domjenkom koji je popraćen nastupom glumica i pjevačica Kostadinke Velkovske i Vesne Matane, uz klavirsku pratnju Zvonka Presečkog i Đorđa Manojlovića.
 
Okončan je XIII. Natječaj za dodjelu stipendija Zaklade Zlatko Crnić. Zanimanje je bilo veliko pa se natjecalo 48 kandidata sa sva četiri pravna fakulteta u zemlji: Zagreb (24), Rijeka (9), Split (8) i Osijek (5). Visokozahtjevne kriterije ispunilo je 36 kandidata.
 
Zaklada je raspisala 15 stipendija iz vlastitih sredstava, ali je dobrotom i razumijevanjem odvjetničkih društava Žurić i partneri, Hanžeković-Radaković i parteri, Bogdanović-Dolički i partneri, Sučević i partneri te Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske javnobilježničke komore i Croatia osiguranja d.d. taj broj povećan na 24. Studentima iz Zagreba pripalo je 12, iz Rijeke 6, iz Splita 4, a iz Osijeka 2 stipendije.
 
Zanimanje za natječaj za postdiplomante (XI. po redu) nije bilo veliko. Prije se prijavljivalo desetak kandidata, a sada tek nekolicina.
Stipendije redovito primaju i školarci Dino i Vito Hvalec, djeca tragično stradale sutkinje koji stipendije primaju prema posebno programu.
Time se broj stipendija za 2005./2006. penje na više od 30, a to znači da se Zaklada u trinaest godina postojanja svrstala među najuspješnije neprofitne organizacije (zaklade) koje skrbe o stipendiranju najuspješnijih studenata. U Zakladi s ponosom ističu da je dodijeljeno gotovo 350 jednogodišnjih stipendija, a da među njima naprosto nema neuspješnih. Mnogi su magistrirali ili doktorirali, postali suci, odvjetnici, javni bilježnici, državni odvjetnici, nastavnici na fakultetima, pravni savjetnici i sl.
 
Svečano proglašavanje rezultata i potpisivanje ugovora održano je 15. prosinca 2005. u prostorijama Hrvatskoga odvjetničkog doma u Zagrebu. U programu su nastupili akademski glazbenici Davorka Horvat (pjevačica) i Damir Gregurić (pijanist). Uslijedio je domjenak koji je kao i svake godine pripremio domaćin - Hrvatski odvjetnički dom.
 
Valja reći da su predstavnici Zaklade bili tijekom godine uključeni u razne aktivnosti te da je Zakladno vijeće raspravljalo o otvaranju novih poslijediplomskih studija (specijalističkih i doktorskih) odnosno o reorganizaciji sveučilišnih studija (tzv. Bolonjski proces). Te će promjene uzrokovati odgovarajuće promjene pravilnika i akata Zaklade.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić