Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 2006. godini
Redovita godišnja skupština (XV.) Redovita godišnja skupština (XV.) održana je 28. lipnja 2006. u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore u Zagrebu. U raspravi su prihvaćena izvješća Zakladnog vijeća, Nadzornog odbora i ovlaštenog revizora (Revizija Zagreb d.o.o.). Naime u protekloj je godini donesena odluka da se provede kontrola poslovanja od strane neovisnog revizora. Prema financijskom izvješću za 2005. financijsko se stanje prikazuje realno i objektivno i u skladu je s važećom hrvatskim propisima i međunarodnim standardima (vidi cijeli izvještaj u PDF formatu (4.726 Mb)).
 
U izvješćima i raspravi izneseno je da Zaklada financijski stabilno posluje, iako su prihodi od suosnivača nešto manji, ali su zato smanjeni i troškovi. Oročavanja daju vrlo slabe prihode, ali je nakon 10 godina postignut i jedan uspjeh - vraćen je dio blokiranih financijskih sredstava iz Hrvatske gospodarske banke (80.000 kuna), a dio (100.000 kuna) po prvi je put uložen u otvoreni investicijski fond Reiffeisen Bank.
 
Raspravljalo se i o bolonjskom procesu u visokom obrazovanju, a u vezi s tim je doc. dr. sc. Marko Petrak (stipendist prve generacije) pripremio dopunu Pravilnika o kriterijima i postupku dodjele sredstava. No zaključeno je da u prijelaznom razdoblju Pravilnik može i dalje funkcionirati, a da će se izmjene pripremiti do kraja sljedeće akademske godine.
 
Novi informator je omogućio dvanaestorici stipendista završne godine i postdiplomantima jednogodišnju pretplatu na list Informator, a omogućena im je i suradnja u listu. Uspostavljena je suradnja s Internacionalnim edukacijskim centrom te prvim hrvatskim portalom za stipendije.
U Zakladi su inače nezadovoljni tretmanom zakladništva u medijima te netransparentnošću javnih natječaja za prijam u službu vježbenika i državnih službenika.
 
Nazočnim su stipendistima dodijeljena javna zasvjedočenja o primanju stipendija, a potom je glumac Joško Ševo, profesor i prodekan Akademije dramskih umjetnosti, izveo fragmente iz predstave Govorite li hrvatski. Druženje je zaključeno prigodnim domjenkom.
 
Okončan je i XIV. natječaj za dodjelu stipendija. Zaklada je raspisala natječaj za 15 stipendija, ali su dodijeljene 24 (u iznosu od 1200 kuna mjesečno) jer su se priključila odvjetnička društva Žurić i partneri, Hanžeković-Radaković i partneri, Bogdanović-Dolički i partneri, Sučević i partneri, Andreis-Čogurić, Vukić, Jelušić, Šurina, Stanković, Jurcan & Jabuka i Hrvatska javobilježnička komora s po jednom te Croatia osiguranje d.d. s tri stipendije. Na natječaj se javilo 46 kandidata, a uvjete je ispunjavalo njih 42.Valja reći da se time broj godišnjih stipendija Zaklade popeo na 380, a osim studenata i postdiplomanata stipendirana su i školovana djeca pok. Zlatka Crnića i Ljiljane Hvalec, tragično stradale sutkinje Općinskog suda u Zagrebu 1999. godine.
 
Okončan je i XII. Natječaj za posdiplomante. Javilo se sedam kandidata, a od toga je stipendije (plaćanje školarine) dobilo troje kandidata.
Svečano proglašenje rezultata održano je 13. prosinca 2006. u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, a stipendisti su na dar primili i prigodne darove (stručne knjige) te pretplate na list Informator. Stipendistima su javne čestitke uputili Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.
 
Druženje je zaključeno prigodnim domjenkom, a prvi put otkad se održavaju ovakva javna druženja nije održan prigodni muzički program je se najavljena klapa Obala (dio grupe Nostalgija) nije pojavila iz nepoznatih razloga.
U 2006. godini nastavljena je suradnja s Centrom za razvoj neprofitnih organizacija (Ceraneo) i drugim organizacijama. Šira je javnost upoznata s radom Zaklade i intervjuom predsjednika Zakladnog vijeća u Informatoru, njegovim nastupom na HTV-u, informacijama danim na tradicionalnom savjetovanju pravnika u Opatiji (u studenom). Laura Crnić izabrana je za sutkinju Općinskog suda u Zagrebu.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić