Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 2007. godini

Redovita godišnja skupština (XVI.)


Redovita godišnja skupština (XVI.) održana je 20. lipnja 2007. u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore u Zagrebu. U raspravi su prihvaćena izvješća Zakladnog vijeća, Nadzornog odbora te izmjene i dopune Pravilnika o kriterijima i postupku dodjele sredstava, zapravo Pravilnika o stipendiranju. Izvješće o radu Zakladnog vijeća podnijela je tajnica Dubravka Burcar, izvješće Nadzornog odbora predsjednica prof. dr. sc. Tatjana Josipović, a izmjene i dopune Pravilnika o stipendiranju doc. dr. sc. Marko Petrak, član Nadzornog odbora. Skupština je jednoglasno prihvatila izvješća o radu Zakladnog vijeća i Nadzornog odbora te ovlastila Zakladno vijeće da izradi pročišćen tekst Pravilnika. Ta su izmjene najavljene na prethodnoj skupštini, a prilagodile su kriterije i postupak dodjele sredstava s promjenama koje je visokoškolskom obrazovanju donijela primjena tzv. Bolonjskog procesa.
 
U izvješćima i raspravi izneseno je da Zaklada i u 2006. financijski stabilno poslovala, iako su prihodi (440.467,27 kuna) bili nešto manji od rashoda (474.695,16 kuna). Manjak je prihoda namiren iz salda fonda čija je osnovica nepromijenjena i iznosi 662.385,92 kuna te iz blokiranih sredstava kod Hrvatske gospodarske banke u stečaju.
 
U raspravi se govorilo o aktivnostima i poslovanju, položaju bivših stipendista i daljnjim planovima Zaklade. Ujedno je Mladen Žuvela najavio svoje skoro povlačenje s mjesta predsjednika Zakladnog vijeća.
 
Na skupštini su nazočnim stipendistima u akademskoj godini 2006./2007. osobno uručena zasvjedočenja o primanju stipendije, a ostalima će biti poslana poštom. Skupština je nastavljena svečanim glazbenim programom u kojem su sudjelovali Slaven Špoljarić na gitari, Frane Fabris na glasoviru i Capella iuris te zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izvođena su djela Manuela Maria Ponce i Maura Giulianija na gitari, Frederica Chopina na klaviru te zborska glazba renesanse i hrvatske narodne pjesme u obradi za zbor pod ravnanjem Wolfganga Ruscha. Skupština je zaključena prigodnim domjenkom.
 
Cijela je 2007. bila u znaku obilježavanje 15. godišnjice tragične smrti Zlatka Crnića. Tim je povodom Pravni fakultet u Zagrebu s izdavačkom kućom Organizator tiskao knjigu Radni odnosi u Republici Hrvatskoj koju je uredio prof. dr. sc. Željko Potočnjak, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, a knjiga je bila posvećena Zlatku Crniću u prigodi obljetnice smrti. To je najsveobuhvatniji rad iz područja radnog prava i bit će obvezna literatura za predmet Radno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Knjiga je predstavljena na promotivnom seminaru održanom 14. i 15. lipnja 2007. u hotelu Westin, a posebna je zanimljivost da su među autorima i dva bivša stipendista Zaklade (mr. sc. Iris Gović i mr. sc. Viktor Gotovac). Na skupštini je jedan primjerak knjige uručen obitelji Zlatka Crnića.
 
U Vrhovnom sudu Republike Hrvatske 27. rujna 2007. održan je komemorativni skup u povodu obljetnice tragične pogibije Zlatka Crnića, ondašnjega predsjednika Vrhovnog suda koji je smrtno stradao 29. rujna 1992. Na skupu su buli nazočni kolege s Vrhovnog suda, njegova obitelj i prijatelji, stipendisti Zaklade, predstavnici Pravnog fakulteta u Zagrebu, Državnog odvjetništva te brojni suci, odvjetnici i bilježnici koji su htjeli odati počast tom vrsnom pravniku, sucu, umjetniku i sportašu.
 
Zlatka Crnića se najprije prisjetio Branko Hrvatin, sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je zaključujući podatke iz njegove bogate biografije na kraju rekao: "Nedostaje nam njegova stručnost, prijateljski odnos, razumijevanje i poticajnost koje je širio oko sebe bez obzira kome i kojem poslu pristupa". Potom su se Zlatka Crnića prisjetili prof. dr. sc. Željko Potočnjak, sudac Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta, mr. sc. Hrvoje Momčinović, sudac Ustavnog suda u mirovini i Mladen Žuvela, sudac Ustavnog suda u mirovini i predsjednik Zakladnog vijeća Zaklade Zlatko Crnić koji je izlaganje postvetio osnivanju i djelovanju Zaklade. Na kraju je objavljeno da će na dan smrti posebna delegacija Vrhovnog suda i Zaklade obići grob i položiti cvijeće na grob Zlatka Crnića na mjesnom groblju u Vukovini. Uime Zaklade grob su obišli Mladen Žuvela i mr. sc. Hrvoje Momčinović. Obilasku i polaganju cvijeća bili su nazočni župan Plemenite općine turopoljske Franjo pl. Kos i drugi dužnosnici te počasni vod banderijera Plemenite općine turopoljske.
 
Na Zlatka Crnića prisjetili su se i sudionici tradicionalnoga savjetovanja Hrvatskog društva za građansko pravo, inače utemeljitelja Zaklade, a obnovljen je i prijedlog koji se svakih pet godina upućuje Gradskoj skupštini da se jedna ulica u Zagrebu obilježi imenom Zlatka Crnića. Ujedno su nastavljeni i redoviti kontakti s obitelji Zlatka Crnića i tragično preminule sutkinje Ljiljane Hvalec.
 
Okončan je i XV. natječaj za dodjelu stipendija. Na natječaj se javilo 47 kandidata, a uvjetima od prosječne ocjene 4,0 i više udovoljavalo je 45 kandidata. Dodijeljeno je 25 stipendija, od kojih 15 financira Zaklada, a po jednu odvjetnička društva Žurić i partneri, Bogdanović & Dolički, Hanžeković-Radaković, Sučević i partneri, Andreis-Čogurić iz Zagreba te Vukić, Jelušić, Šurina, Stanković, Jurcan & Jabuka iz Rijeke i Hrvatska javobilježnička komora, a tri Croatia osiguranje d.d.
 
Okončan je i XIII. natječaj za posdiplomante. Stipendiju koja se sastoji od plaćanja iznosa školarine dobila je Maja Mitrović, a primaju je i stipendisti iz prijašnjih godina koji su ispunili uvjete.
 
Svečano proglašenje rezultata s potpisivanjem ugovora održano je 12. prosinca 2007. u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, a stipendisti su na dar primili XIV. godišnjak Hrvatskog društva za građanskopravne znanosti i praksu, knjigu Živjeti u odvjetništvu Marija Kosa i poklon paket časopisa Informator s ustavom Republike Hrvatske. Informator je najboljih 12 stipendista nagradio jednogodišnjom pretplatom, a ostali se mogu pretplatiti s polovicom iznosa pretplate. Stipendistima su javne čestitke uputili Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, dr. sc. Jadranko Crnić, sudac Ustavnog suda u mirovini i Mario Kos, sudac Ustavnog suda, Ljiljana Kuhta Jeličić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, Lucija Popov, zamjenica predsjednika Upravnog odbora Hrvatske javnobilježničke komore i Mladen Žuvela, predsjednik Zakladnog vijeća. U glazbenom je programu nastupio trio Orlando u sastavu: Vladimir Krpan, klavir, Tonko Ninić, violina i Andrej Petrač, violočelo.
 
Zajedničko je druženje zaključeno prigodnim domjenkom koji je kao i svake godine priredio domaćin - Hrvatska odvjetnička komora.
 
U 2007. Zaklada se uključila u pripreme za ulazak u program ERASMUS, najznačajniji i najveći program Europske unije za razmjenu studenata i profesora. Šira je javnost upoznata s radom Zaklade u intervjuu što ga je predsjednik Mladen Žuvela dao časopisu Osiguranje i u brojnim napisima vezanim uz obilježavanje 15. obljetnice tragične smrti Zlatka Crnića.
 
U 2007. nastavljeni su kontakti sa stipendistima, pojavila se ideja da se pri Zakladi osnuje Klub bivših stipendista i pristupilo se prikupljanju njihovih adresa, a upućen im je javni poziv putem internetskih stranica koje su inače osvježene i redizajnirane. Pripremljene su i teze za izradu pravilnika o nagrađivanju najboljih stručnih radova mladih autora, ponovno je potpomognuto tiskanje časopisa Pravnik u izdanju studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osobito je uspješna bila suradnja s Hrvatskom odvjetničkom komoro, izdavačkom kućom Novi informator, Croatia osiguranjem d.d., Hrvatskoj javnobilježničkom komorom, Ustavnih sudom Republike Hrvatske i odvjetničkim društvima. Posebna je pozornost posvećena suosnivačima, podupirateljima i darovateljima jer je prikupljanje preostalih financijskih sredstava za rad trajna i velika obveza svih onih kojima je na srcu uspješno djelovanje Zaklade i svrha njezina postojanja.
 
Tijekom 2007. ostvareni su prihodi od 430.000,00 kuna, a rashodi su iznosili 480.642,12, od čega neposredno na stipendije i pomoći približno 420.000 kuna. Manjak prihoda od 50.285,79 namiren je iz salda ostvarenog prijašnjih godina.
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić