Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Djelovanje u 2009. godini

Redovita godišnja skupština (XVIII.)


Dana 17. lipnja 2009. godine održana je XVIII Skupština Zaklade Zlatko Crnić, Zaklade koja je 1993. godine osnovana u spomen na tragično preminulog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatka Crnića, a s ciljem promicanja pravničke struke i poticanja težnji za vladavinom prava u Republici Hrvatskoj.

Kao i mnogih prethodnih godina, Skupština je održana u ugodnom ambijentu, sada već tradicionalnog domaćina, Hrvatskog odvjetničkog doma u Zagrebu u Koturaškoj ulici.
Skupštinu je otvorio dosadašnji dopredsjednik Zakladnog vijeća mr. Hrvoje Momčinović, umirovljeni dopredsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je odmah na početku obavijestio nazočne da je na sjednici održanoj 4. lipnja 2009. godine Zakladno vijeće za predsjednika Zakladnog vijeća izabralo mr.sc. Danka Špoljarića, dugogodišnjeg člana Nadzornog odbora Zaklade, a mr.sc. Iris Gović za dopredsjednicu Zakladnog vijeća, bivšu stipendisticu Zaklade te dosadašnju članicu Zakladnog vijeća.

Novi predsjednik Zakladnog vijeća zahvalio je Zakladnom vijeću na iskazanom povjerenju ističući da je Zaklada "Zlatko Crnić" u 15 godina postojanja dosegla izuzetno visoke standarde koje treba održati iako u postojećim uvjetima to neće biti lako. No, uz pomoć svih, prije svega članova Zakladnog vijeća, ali i ostalih članova, podupiratelja, te prijatelja i simpatizera Zaklade, izrazio je uvjerenje da se u tome može uspjeti.
Nakon izbora vodstva Skupštine članovima Zakladnog vijeća u sastavu mr.sc. Danko Špoljarić, predsjednik, mr.sc. Iris Gović, dopredsjednica, mr.sc. Hrovje Momčinović, Branko Hrvatin, Ivica Crnić, Snježana Bagić, Dubravka Burcar, tajnica, povjeren je novi mandat, a u Nadzorni odbor (re)izabrani su prof.dr. Tatjana Josipović, predsjednica, prof. dr. Marko Petrak, Darko Horvat.

Zatim je uslijedilo izvješće Zakladnog vijeća i Nadzornog odbora te usklađivanje Pravilnika o kriterijima i postupku za dodjelu sredstava s tzv. Bolonjskim procesom u visokom školstvu radi ostvarivanja pretpostavki za nastavak stipendiranja izvrsnih studenata prava sa sva četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj (Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu).

Izviješće i izmjene su prihvaćene nakon čega se Leo Andreis, predsjednik Odvjetničke komore, obratio Skupštini riječima dobrodošlice naglasivši da se nikada ne smije zaboraviti lik i djela Zlatka Crnića i da će Odvjetnička komora uvijek nastojati dati svoj doprinos tome.
Ovom prigodom prisutnim stipendistima Zaklade koji su stipendiju ostvarili u akademskoj godini 2008/2009 dodijeljena su zasvjedočenja

Ova prilika iskorištena je i da se podsjeti i zahvali svima koji su uz Zakladu sudjelovali u financiranju ovogodišnjih stipendija. To su odvjetnička društva iz Zagreba Žurić i partneri, Hanžeković-Radaković i partneri, Bogdanović & Dolički i partneri, Sučević i partneri i Andreis-Čogurić, Babić i partneri, Šeparović i partneri, Surjan i Bomeštar, zatim Odvjetničko društvo iz Rijeke Vukić, Jelušić, Šurina, Stanković, Jurcan & Jabuka, Hrvatska javnobilježnička komora, Hrvatska odvjetnička komora, te "Croatia osiguranje" d.d. Zagreb, a iskorištena je prilika i da se istakne da je časopis "Novi informator" d.o.o. stipendistima završne godine studija i postdiplomantima darovao jednogodišnju pretplatu na list "Informator" koji već 55 godina izlazi dva puta tjedno sa izuzetno zanimljivim i korisnim prikazima i analizama aktualnih pravnih tema s mogućnošću pretplate u sljedećim godinama s 50% popusta.

Najavljeno je i obilježavanje 10. godišnjice smrti Ljiljane Hvalec, tragično stradale sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, čiju djecu Zaklada stipendira, kojom prilikom će dana 10. rujna 2009. godine u gradskom kazalištu "Žar ptica", u Zagrebu, Bijenička cesta 97, biti održana večer ljubavne poezije na koju su svi dobrodošli.

Službeni dio programa, a prije početka prigodnog domijenka u organizaciji Hrvatske odvjetničke komore, koji je kao i svakih prethodnih godina omogućio ugodan nastavak neformalnog druženja, završio je svečanim koncertom u kojem je sudjelovao Cappela juris, zbor Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod ravnanjem mladog dirigenta Jurice Petra Petrača.

Copyright © Zaklada Zlatko Crnić